Om Caroline Roosmark
Fotograf Caroline Roosmark

Caroline Roosmark född 1965 i Stockholm. Svensk fotograf välkänd för sina djupgående personporträtt av svenska kulturpersonligheter inom olika områden som musik, skådespeleri och litteratur. Hon har gjort sig särskilt bemärkt genom projektet ”Sagolika kvinnor” en kalender som lyfter fram kvinnor med utgångspunkt i välkända historiska händelser, sagor, myter och roller. Roosmark har även givit ut böcker och deltagit i flera utställningar.

Caroline Roosmark är som fotograf uppskattad för sin utsökta förmåga att fånga blicken och uttrycket i människan på ett alldeles exakt och utomordentligt fulländat vis. Hon är omvittnat känd som en noggrann mästare inom porträttkonsten. Efter avslutad utbildning på Kulturrama 1988 har Roosmark jobbat som professionell fotograf.

För en bredare publik blev utgivandet av boken ”Sexualitet” 1991 tillsammans med Nina Yderberg (Nordstedts förlag) hennes konstnärliga genombrott. Boken som skildrar olika individer och sexuella preferenser blev ett banbrytande samtidsdokument där människor mitt i bland oss öppet låter sig avporträtteras och intervjuas om sin sexualitet. Vi möter även individer transformerade förvandlade bortom det slätstrukna Svenssonlivets skepnad. Ett utforskande av smak och preferenser utanför gängse normer.

Beteenden som då när boken skrevs (1991) för många var något okänt och sannolikt ett outforskat landskap. Boken är en föregångare och dess utmejslade texter och bilder är både ett spännande och omvälvande möte med sexualitetens mångfacetterade utryck och dess dolda världar. Caroline har därefter kommit att porträttera flertalet av Sveriges mest kända kulturarbetare, politiker samt många av våra folkkäraste skådespelare samt artister.

Som fotograf kännetecknas Roosmarks verk av stram komposition närhet och en särdeles utvecklad känsla för ögonblicket. Fantasifulla inslag i kombination med djupet av mänskliga öden möter betraktaren. Roosmarks väggkalender, har sedan 2004 varit ett återkommande fotoprojekt. 2018 i samband med ”#Metoo” och i fotspåren av turbulensen runt hanteringen av Sara Danius avgång som ständig sekreterare i Svenska Akademin övergick kalenderprojektet från att tidigare innehålla både män och kvinnor till att helt och hållet enbart porträttera kvinnor ”Sagolika Kvinnor”.

Roosmarks bidrag till svensk fotografi sträcker sig från det populär till det själfulla. Som fotograf har hon under åren uppmärksammat kvinnor och utsatta grupper som barn till ensamma mammor. Hon finns även representerad i statens porträttsamling med porträtt av utrikesminister Margot Wallström hon har i övrigt sparsamt deltagit i ett fåtal samlingsutställningar.

1991 Moderna museet Lika Med Samlingsutställning samtida svensk fotografi

1992 Linköpingskonsthall Samlingsutställning

1993 Liljevalchs Samlingsutställning

2011 Prins Eugene, Waldemarsudde – Lars Wallins skapelser

2020 Persona Galleri Kalmar

avdelare Om CR 2

Sagolika Kvinnor 2024

Övriga produkter i butiken

Brickor

Svenskt hantverk från Öland. Bricka 32×32 cm. Tillverkad av FSC-certifierad laminerad björk är brickan både hållbar och miljövänlig.

Kuddfodral

Svenskproducerade kuddfodral i mjuk sammet. Format 50×50 cm. Fodralen kan maskintvättas.

Posters

Väggposters 50×70 cm. Sagolika motiv från kalendrar tidigare årgångar.

SagolikaKvinnor2024 Eva D Omslag jpg
avdelare Om CR 2