Caroline Roosmark

Det är något med ljuset, med linjernas spel, med de klara färgerna. Om man har sett ett porträtt av Caroline Roosmark glömmer man det inte. Stilen är ren, avskalad, klassisk, närmast skulptural, och samtidigt särpräglad och högst personlig.

Böcker

“Sexualitet” (Nina Yderberg, Norstedts, 1991).

Caroline Roosmark fotade Kerstin Thorvall under många år vilket resulterade i “Dagarna med Kerstin” (Åsa Mattsson, Norstedts, 2011).

Caroline har också skapat bilderna i boken “Längtansbarnen” (K.Weigl, Norsdteds, 1997).

Och även medverkat i “Operakällaren Operahuset Karl XII:s torg” (S.Catenacci, Bonnier Fakta, 2010).

Utställningar

Hon har också och deltagit i flera samlingsutställningar för svensk fotografi bla. på Moderna Museet 1991, Liljevalchs 1993, Kulturhuset 2005  och på Waldermarsudde 2011 i Stockholm.

Samarbeten 

2013 Stadsteatern – Bilder. – Kvällarna med Kerstin /Ann Petrén.  Efter boken Dagarna med Kerstin. Regi Carolina Frände.

Kalenderprojektet

2004 så startade Caroline Roosmark och journalisten Åsa Mattsson Kalenderprojektet “Årets Kvinnor & Män”. Kalenderprojektet har samarbetatat med Stadsmissionen, Plan Sverige, Ecpat, Nanne Network och Fryshuset.

Caroline tog över Kalenderprojektet 2009, fortfarande med texter av Åsa Mattsson.

Kvinnokalendern

Från 2019 är det endast kvinnor med i projektet där Caroline reflekterar över #metoo-rörelsen, som väckte förhoppningar om djupgående förändringar när det gäller patriarkatets makt över kvinnor.

Texter och bilder arbetar med kända sagor, myter och roller som utgångspunkt. Kalendern har nu kommit ut i fjorton år.